Utmanarna

Tillsammans med din patrull får ni uppleva utmanande friluftsliv och engagera er i samhällsfrågor.

alder-utmanare

Många har varit med i Scouterna redan tidigare men det går såklart bra att börja som Utmanare direkt.

Utmanarna har möte på lokalen på söndagar kl. 19.00-21.00.

Som utmanarscout i Skåne är man också luftascout, vilket är ett bra sätt att få ut lite mer av livet som scout.

Engagemang • Reflektera • Nätverk • Internationellt • Gemenskap

För Utmanarscouterna, som går i årskurs 9 och på gymnasiet, har fokus i livet skiftat. Från att familjen har varit viktigast tycker Utmanare ofta att kamraterna och att vara en del i grupp är det som räknas och där fyller scoutgemenskapen ofta en central roll.

Sökandet efter en egen identitet gör att många prövar flera olika roller och grupper innan de bestämmer sig för vad som passar dem. Under ”prövotiden” definierar man sig själv utifrån attribut som klädstil och musiksmak, men även utifrån värderingar som ofta ser olika ut i olika grupper. Sökandet efter identitet handlar om en mängd olika ställningstagande på livets alla områden; sexuell identitet, religiös identitet och politisk identitet är bara några.

I Scouterna ställs Utmanarna inför större uppgifter i ett allt tydligare internationellt sammanhang. Scouterna provar på vuxenrollen och alla får utrymme att testa och att hitta sina roller. I Utmanarscouterna får alla ta stort ansvar samtidigt som det är okej att få vara barnslig eller bara vara. Utmanarna får möjlighet att pröva ett avancerat friluftsliv och att engagera sig djupt i samhällsfrågor.